Gammelt Billede af VSS folk i arbejde.

Næstved Tidende 30. oktober 2000:

Blikkenslagere i seks generationer

Blikkenslagerfirmaet H.P. Christensen & Søn fylder 165 år. Og fejrer samtidig generationsskifte.

Af Frank Holm

NÆSTVED: Den 31. oktober 1835 slog en driftig blikkenslagermester sig ned i Næstved, som han var faldet for på en "spadseretur". Dengang var det almindeligt at gå på valsen som udlært, rejse rundt som håndværker, og Peter Christian Christensen havde været i mange byer i Tyskland og Mellemeuropa.
Men da han kom hjem til Danmark i 1833 og begyndte at vandre rundt her, endte Næstved med at være den helt rigtige plet på landkortet. Og sådan har det været siden.

Blikkenslager-familien har præget byen og egnen i generationer - og privat har familien også styr på slægternes gang. Først P.C. Christensen, så sønnen Julius, derefter H.P. Christensen (barnløse Julius Christensens søstersøn), og så går det igen i lige linie med Knud Christensen og Hans Peter Christensen.

Og nu er 29-årige Peter Christensen netop trådt ind i firmaet, som han ejer halvdelen af sammen med sin far Hans Peter Christensen. Og han har startet sit eget ApS, handelsfirmaet Triosan, en af firmaets merkantile opfindelser.
Dertil er Peter Christensen uddannet gas- og vandmester og kloakmester.

Både far og søn er udlært hos Th. & F. Rasmussen i Ringsted, begge har læst til bygningsingeniør, været på lange rejser efter læretiden og har i fritiden jagt som fælles interesse. Og renovering af gamle huse.
Men ellers går interesserne også i andre retninger - dog med vand som fællesnævner. 56-årige Hans Peter Christensen dyrker sejlsport, Peter Christensen dykker.

Nok at se til
I hverdagene er der imidlertid nok at se til i det gamle firma, der i mange år havde til huse på Kirkepladsen 13, og senere Købmagergade 13. I 1982 flyttede firmaet til den nuværende adresse på Fabriksvej 20, hvor der er værksted på 500 kvadratmeter og kontor på 140.
Der er tre ansatte på kontoret, og et skiftende antal svende.
- Det svinger mellem 10 og 30. Vi har konstant opgaver i København, mange byggerier, men vi laver alt. Stort og småt, fortæller Hans Peter Christensen.

Der er sket meget siden dengang i 1835, hvor håndværket gjaldt vaskebaljer og kander - og senere træk og slip, da den slags blev almindeligt i slutningen af 1800-tallet. I 1950'erne og 1960'erne var Maglemølle Papirfabrik blandt de store kunder.
- Min farfar H.P. døde i 1947, og min far kørte firmaet videre. Og fik det til at gå bedre. H.P var meget initiativrig, men ikke helt god til det med pengene. Jeg kan huske, at min far og mor fejrede det med et glas sherry, da omsætningen var nået 100.000 kroner, fortæller Hans Peter Christensen.

Mekanisk vask
Han mindes også, at hans opfindsomme far efter at have været i USA startede en lokal fabrik med elektriske røremaskiner. Og han byggede en fuldautomatisk vaskemaskine i starten af 1950'erne.
- Alle min mors veninder kom og vaskede og fik kaffe om lørdagen. I min barndom fik vi installeret et termostatisk blandingsbatteri, hvor vi børn var prøveklude. Vi skreg, når det skiftede hurtigt fra varmt til koldt, husker Hans Peter Christensen.

Firmaet fik statsautorisation i 1966 og kunne begynde at lave andet end lokale opgaver. Det daværende Triosan fik i 1970'erne entreprisen på elementproduktion til Hvidovre Sygehus. Det gav arbejde i otte år. Entreprisesummen sluttede på 12 millioner kroner. Det var mange penge dengang.
- Siden har nogle år været gode, andre mindre gode. Sådan er det, siger Hans Peter Christensen, der trygt overlader den daglige ledelse til sønnen Peter. Selv vil han tage sig af handelsfirmaet Triosan.

Peter Christensen blev udlært i 1992, hvorefter han rejse Jorden rundt med rygsæk et års tid.
- Lige siden jeg kunne gå, har jeg været med min far på arbejde. Jeg har altid villet være blikkenslager, fortæller Peter Christensen.
Hans lillebror Michael på 26 har valgt en anden livsbane end blik og rør. Han er cand.polit. og er i øjeblikket i gang med at læse videre på et universitet i New York.